...a csillagokat is az égből......

 

Szeretne ön a karján hordani egy darabot a Holdból?

Ez lehetne a reklámszövege Louis Moinet Magistralisának. Csakhogy hírverésre nincs különösebben szükség, a Magistralisból mindössze egyetlen darab készült (úgy látszik, egyelőre nincs nagy felhozatal holdkőzetből L). Soha nem is csinálnak belőle második példány – ezt írásba adta a cég. Ez az egy viszont kereken egymillió svájci frankba kerül. Ha valaki sokallná, vegye figyelembe, hogy az óra mellé két évre érvényes „kézzel írott garancia” jár...)

De komolyan: a Magistralis szerkezetébe valóban beépítettek két kis darabot egy holdmeteoritból, amely állítólag jó kétezer éve szakadt le a bolygóról. Ezt a Los Angeles-i University of California tudósai is megerősítették. A meteorit igazi tudományos kincs is egyben, mert a Holdnak arról a részéről származik, amelyre az Apollo sosem jutott el, tehát páratlan információkat hordoz a geológusok számára. Mellesleg hozzáértők szerint minden meteoritfajta közül a holdmeteorit a legértékesebb, többe van, mint az arany és a platina együtt. (Ezekért az adatokért azonban nem vállalnék felelősséget. Aki szerint nem állják meg a helyüket, az bátran bizonyítsa az ellenkezőjét....)

Nos, ebből az anyagból – a Hold meteoritjából - két apró korongnyi van beleépítve a Magistralisba, ide:

 

Ez persze csak a szenzációhajhász része a dolognak, mert a percütős öröknaptáras kronográf Louis Moinet Magistralis mint óra, önmagában is egy kis remekmű. Az ínyencek a technikai részleteket itt találják: http://lmtime.com/watches/magistralis.php.

Mi, laikusok pedig megnyugodhatunk abban, hogy a Magistralis a luxusóra gyártás csúcsát képviseli. Ami azonban még ezen túl is érdekessé teszi, az a csomagolás.

Ezen a ponton rádobtak még egy lapáttal mondván, a különleges óra különleges csomagolást igényel. Persze ez is első és egyetlen a maga kategóriájában: egy egyedi hangszerszám külön ehhez az órához kifejlesztve. Célja - az esztétikai élményen túl - a percütős óra hangjának felerősítése. Így:

 

A dobozt természetesen teljes egészében kézzel faragták jávorfából, bizonyos Claude Bourquard keze munkája. A svájci mester a rezonanciák megkérdőjelezhetetlen szakértője, aki egész életét csúcsminőségű, kézzel faragott gitárok és hegedűk készítésének szentelte. Ő tervezte ezt a dobozt/tartót/állvány is, – ahogy tetszik –  hogy a lehető legtökéletesebben továbbítsa, és a lehető legélvezetesebbé tegye a Magistralis hangját.

 

És még mindig nem dőlhetünk.... Az óra díszcsomagolásához ugyanis, a hangszer mellé, jár még egy könyv is, egy eredeti példány Louis Moinet híres Traité d'Horlogerie című művének második, 1856-os kiadásából a szerző sajátkezű rajzaival. Ez önmagában sem apróság, hiszen a szakma ezt tekinti a világ alapvető órás szakkönyvének. S ha már itt tartunk, maga a szerző sem akárki: Louis Moinet a világ leggazdagabb és legbefolyásosabb embereinek gyártott órákat a maga idejében. Kuncsaftja között tartják számon, például Thomas Jeffersont, Napoleont és IV. György királyt.

Szóval, aki rááldozza azt az egy millát, valszeg a holdkőzettől függetlenül is egész rendes cuccot kap majd érte...

A bejegyzés trackback címe:

https://toronyoralanccal.blog.hu/api/trackback/id/tr502573394

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása