Az orosz ortodox egyház - nem első nekifutásra ugyan, de - nagy kínban beismerte, hogy lefotoshopolták a vagyont érő luxusórát Kirill pátriárka csuklójáról - adta hírül a New York Times a múlt héten. A turpisságot egy orosz blogger fedezte fel, aki az asztalon tükröződő foltból fogott gyanút. És tényleg, mi más lehetne az a fehér paca ott a kézfejnél?!

A photograph of Patriarch Kirill, the leader of the Russian Orthodox Church, that was altered to remove a watch on his left wrist.

Az eset annál is kínosabb, mert tudvalevő, hogy Kirill pátriárkának van egy jó 30 ezer dolláros Breguet-je, amiről azt állítja, hogy sosem viseli. Hát, azon a találkozón, amelyen a szóban forgó fotó készült, bizony viselte! Az orosz bloggerek a hazugságon felbőszülve olyan szép nagy hecckampány kerekítettek a dologból, hogy az egyház végül nagy nehezen bevallotta, hogy igen, manipulálták a képet. Rögtön közzé is tették az eredetit - az órával.

A photograph of Patriarch Kirill, the leader of the Russian Orthodox Church, meeting Russia's justice minister in 2009, before the image was retouched.


A hivatalos magyarázat szerint egy túlbuzgó hivatalnok lány saját ötlettől vezérelve "dolgozott" a pátriarka karján, és most majd jól le is tolják érte. A leleplezés - így a New York Times - annál is kínosabb, mert az oroszok amúgy sem nézik jó szemmel az egyház hatalomfitogtatását és látványos költekezését. Az utóbbi időkben egyre nagyobb a feszültség emiatt. Nem csoda tehát, hogy a bloggerek azóta (sem) kímélik a füllentésbe keveredett pártiárkát: ha fotoshop, hát, legyen fotoshop! Ha lehet pátriárka óra nélkül, legyen óra pártriárka nélkül:


A comically retouched version of a photograph taken from a Russian Orthodox Church Web site, edited to remove Patriarch Kirill, leaving just a watch.


Mellesleg erről a gyönyörűséges Breuget-ről van szó: a modell neve - micsoda meglepetés - Réveil du Tsar.




(Ha valaki esetleg az összes részletre, társadalmi, politikai, stb háttérre kiváncsi, legyen a vendégem:
http://thelede.blogs.nytimes.com/2012/04/05/russian-church-admits-photo-was-altered-to-hide-patriarchs-watch/)

A bejegyzés trackback címe:

https://toronyoralanccal.blog.hu/api/trackback/id/tr294389772

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása