Ez a Vintage Chronograph (Montblanc Collection Villetret 1858).

 

Leginkább egy repülőgép műszerfalhoz hasonlít, annyi mérőeszközt és információt hordoz. Hálistennek, ezek között szerepel az idő is, tehát  panaszra a szőke nőnek sem lehet oka. Azt meg, hogy van-e szükség a többi ketyerére, ki-ki eldöntheti magának.

A számlap közepétől spirálisan felcsavarodó skála a tachométer („....a sebesség mérését szolgálja, például egy autó sebességének mérését 1 km-es....szakaszon.... A mutató állása megfelel az óránkénti sebességnek kilométerben vagy mérföldben.... (Óralexikon)) A felcsavart skálás tachométer a huszas-harmincas évek legendás Minerva kronográfjainak jellegzetessége volt. A Montblanc házi archívuma állítólag egy sor olyan különlegességet őriz, amely akár századmásodperces pontosságú mérésre is képes volt, regatta időmérőkben, pulsometerekben használták őket. A Készítői már annak idején hatalmas tekintélyre tettek szert a szakmában ezzel a tudományukkal, ők lettek a kronográf specialisták.

A Vintage Chronograph spirálja több szempontból is előnyös: egyrészt jó a helykihasználása, tehát hosszabb lehet a skála, ez pl. háromperces időintervallumban mér. Másrészt takarékos: helyet hagy a telemétereknek is. („....olyan műszer, melynek segítségével valamely pontnak (P) a távmérő álláspontjától (M) való távolságát közvetett, a közvetlen mérésnél ugyan többnyire kevésbé pontosabb, de gyorsabb és kényelmesebb módon határozhatjuk meg....” (Kislexikon))

Összefoglalva: a Vintage Chronograph nemcsak egy óraremek, hanem „mellékállásban” multifunkcionális mérőeszköz is.

Mellesleg nem kizárt, hogy már nyoma sincs a piacon. A fehér zománc címlapú, rózsaarany tokos, barna alligátor szíjasból mindössze 58 darab készült, a fekete zománcos, fehérarany tokos, fekete alligátor szíjasból ugyanennyi. De hónapokkal ezelőtt. Ki tudja, van-e még belőle valahol...

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://toronyoralanccal.blog.hu/api/trackback/id/tr162401944

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása