10 azaz tíz évbe telt, amíg kifejlesztették. De aki látta már, azt mondja, megérte.  Az IWC Portuguese Sidérale Scafusia maga a csoda, a legkülönbözőbb komplikációk egész bőségszaruja.  Van benne csillagászati és napóra, mindegyik külön-külön állítható. A pontosság alap, de mégis: a maximális késés/sietés 11,5 másodperc. Évente. Természetesen tourbillon, de annak sem akármilyen: állandó nyomatékot biztosító ún. constant force tourbillon, tokján egy másodpercmutatóval....

A hátoldala kész mozi: az öröknaptár számolja a napokat január 1-től szilveszterig, 1-től 365-ig. Szökőévben 366-ig. A peremen az időt mutatja. Meg a napkeltét, napnyugtát. A szenzáció azonban az égbolt: a kék horizont a sárga csillagokkal.

 

A látvány igény szerint testre szabható: az óra (tok hátlapja) a csillagok állását a tulajdonos tartózkodási helyének megfelelően mutatja – ott és akkor, így és így néz ki az égbolt. Egy IWC Portuguese Sidérale Scafusia tulajdonosa tehát mindig központi alakja lehet saját univerzumának. Kell-e ennél több? Kell: az égbolt színe egy filter segítségével napszakonként változik, nappal világosabb éjjel sötétkék. És mi sem természetesebb, mint hogy az óra víz és ütésálló. Bármit is csinál vele a gazda, - mosogat vagy ácsmunkát végez - az obszervatóriumba oltott planetárium nem sérül. Egyetlen gond, hogy nem kapható. Kizárólag rendelésre készül (..... a megrendelő ízlése szerint aranyból vagy platinából, ilyen vagy olyan színű számlappal/ égbolttal/ szíjjal... ahogy tetszik.) És egy ilyen tökéletes óránál persze az készítés időtartama is pontosan tudható.  Egy azaz 1 év.

A bejegyzés trackback címe:

https://toronyoralanccal.blog.hu/api/trackback/id/tr843210969

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása