Ez itt állítólag a világ legpontosabb holdfázis órája, a Christiaan van der Klaauw Real Moon Joure.  1 971 000 naponta kell állítani, ami nem nagy strapa: 5400 év - ennyi még belefér. Csak a végrendeletekkel kell majd nagyon vigyázni.....

Az óra persze, a pontosság mellett - akinek szeme van, láthatja - szép is. Különös éke,  a hat óránál forgó apró, háromdimenziós Hold azt mutatja, amit éppen az égen láthatnánk .... (acélból 17 ezer, rózsaaranyból 27 ezer, fehéraranyból kb. 35 ezer euróért.)

A holland Christiaan van der Klaauw-nak egyébként nem ez az első különleges asztronómiai órája, néhány évvel ezelőtt egy egész kis planetáriumot sikerült egy karórájába belebütykölnie.

A bejegyzés trackback címe:

https://toronyoralanccal.blog.hu/api/trackback/id/tr204331033

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2012.03.31. 18:52:38

Csodálatos órákat gyárt a CvdK, jó lenne egyszer birtokolni egyet. Azon viszont elgondolkoztam, hogy nem lehetnek túl praktikusak, ugyanis folyamatosan járatni kell őket, különös tekintettel a bejegyzésben is említett Planetarium modellre, ami a Szaturnuszig mutatja a bolygók állását a pályájukon. Ha valaki letesz egy ilyen órák, akár csak egy hónapra, a bolygóállások máris tévesek, egy hónapot áttekerni a koronán pedig nem kicsit idegőrlő dolog, arról nem is szólva, hogy a szerkezetnek sem tesz jót.
Azon is elgondolkoztam, hogy boltban vajon hogyan árusítják? Hiszen ha - az itthoni gyakorlatnak megfelelően - nem jár az óra, akkor a vevőnek először be kell állítani, ami elég nehéz feladatnak tűnik egy csillagászati ismeretekkel szerényebben felvértezett személy részére. Valahogy úgy képzelem, hogy ilyenkor a szervíz szétszedi az órát és a gyártó által megadott beállításokkal összerakja - ami azért még mindig elég macerás. Szóval egy ilyen óra megvásárlása - még ha eltekintünk az ártól is - nem is olyan egyszerű.
Hasonló probléma van a Martin Braun Eos modellel, ami a napkelte-napnyugta időpontját is mutatja - csakhogy ez kizárólag egy hosszúsági fokon működik, a Szentgotthárd-Kisvárda távolságon belül 23 perc az eltérés. Szóval amikor megveszi az órát az ember, akkor meg kell mondani, hogy hol fogja használni, erre a pontra beszabályozzák, majd folyamatosan járatni kell, mert fals adatot fog mutatni, ha akár pár napig áll. (A nyári-téli óraállítást nem tudom hogy oldják meg.)
süti beállítások módosítása