Minden napra egy óra

 

 

Hétmillió dolláros bevételt vár a Christie’s a jövő heti New York-i óra árveréstől – nem kevés a 385 ketyegőért!

A kikiáltási árak 1000 dollártól félmillióig terjednek, a választék hatalmas: garantáltan minden rajongó megtalálja, amit keres (...vagy nem keres, de most megtalál ....)

 

Az aukció sztárja valószínűleg Frank Schilling amerikai multimilliárdos gyűjteménye lesz. 31 darab csú

csóra:Patekek, Rolexek, Jeager LeCoultre-ok. A Name Administration nevű internetes cég alapító-tulajdonosának  hónap minden egyes napjára van (illetve mindjárt csak volt) egy-egy órája.

 

A Leo Kollekció (Schilling nevezte el így mondván: ezek az órák 

oroszlánjai) nagy műgonddal van összeválogatva, minden egyes eleme illik a gazdi high society életmódjához. A gyűjtemény csúcsdarabját például még sosem látta a nagyközönség. A ritka és finom kidolgozású platina Patek Philippe (nagyjából:  US$ 180,000-250,000) igen bonyolult szerkezet. A világon az első olyan időmérő, amelyben kettős rugóház van 240 órára elegendő energiatárolással, plusz egy 72 alkatrészből összeállított, precíziós tourbillon. Mindezt szögletes tokban! És ahogy az Pateknál megszoktuk, az elegáns és visszafogott külső mit sem árul el  belső tartalom komplexitásáról... Nagy várakozás előzi meg a Leo Collection  Jaeger-LeCoultre-ját is, amelyet az óragyártás csodájának tartanak. Mindössze75 darab kézült belőle:  50 óra járástartalékkal rendelkező Reverso karóra szkeletonizált platina szerkezetvázba épített többtengelyű, gömbforma tourbillonnal. Uff!

 

A gyűjtők azonban nemcsak a technikai újításokra buknak, a celebek óráit is viszik.  A Christie’s árverésének egyik csúcspontja lehet Roy Rogernek, a „cowboyok királyának” acél Rolexe is. Semmi különös, ráadásul még viseltes is.... Ugyancsak szép reményekkel indítják a különc milliárdos, Howard Hughes Patekját, de ez legalább ritka darab: 1949-ben készült, 18 karátos arany óra Breuguet számlappal. Valójában nem is maga a paranoiás mágnás viselte: a hatvanas évek közepén Donald Woolbright magándetektívnek ajándékozta, aki számtalan alkalommal dolgozott neki – és a nagy ember megelégedésére csillapította (vagy épp tüzelte) rettegését a külvilágtól. Amint erről az órába vésett mondat is tanúskodik: “From my wrist to yours, very pleased with your results. Many thanks, Howard”.  

A bejegyzés trackback címe:

https://toronyoralanccal.blog.hu/api/trackback/id/tr322068573

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása