Itt a Rolex, hol a Rolex!

2010.11.22. 09:12

 Ha két lady perre megy...

Úgy két héttel ezelőtt összesöpörtem a nagy genfi őszi aukciós szezon érdekességeit egy szép nagy posztba. ( http://toronyoralanccal.blog.hu/2010/11/07/kalapacs_alatt_sir_edmund_hillary_hires_deli_sarkot_megjar_rolexe?token=85895e0c5e2bfd9b75dd5f1aaed62a4c)

A legizgalmasabbnak ígérkező tétel Sir Edmund Hillary-nak, a nagy felfedezőnek a Rolex gyűjteménye volt az Antiquorumnál. A szezáció számba menő,  világot járt darabokat a néhai új-zélandi világcsavargó felesége bocsátotta áruba.

 

Ahogy gondos blogolóhoz illik, az aukció utáni héten nagy erőkkel kerestem a híreket: vajon mennyiért vitték el a nevezetes darabokat. Sehol semmi. Végigszálaztam a katalógust is - se híre, se hamva Sir Edmund óráinak. Úristen, hallucináltam, vagy bedőltem egy média hacknek? Talán csak reklámfogás volt?!

Egyik sem. Nem képzelődtem, nem az angolommal van baj, és nem is média hack áll a dolog hátterében.

Történt ugyanis, hogy az órákat Sir Edmund felesége adta be aukcióra, és Sir Edmund felesége vonta vissza. A gond az, hogy nem ugyanarról a személyről van szó. És innentől már nem nagy szám a sztori: a második feleség pert indított, mondván a gyűjtemény a gyerekeit illeti meg. Amilyen mákja volt, a bíróság - akár egy b kategóriás krimiben - az utolsó percben visszavonatta az órákat. Figyelemre méltó azonban, hogy az asszony milyen hátszéllel indult a peres eljárásban: maga az új-zélandi állam állt mellé. Így aztán nem is csoda, hogy a Rolex gyűjtemény a két gyerek tulajdonába került. Sőt, Sir Edmundnak az a világhírű órája, melyet a Mount Everest-ről visszatérve kapott ajándékba, ezentúl védett tárgynak minősül! Új-Zéland büszkesége, nem hagyhatja el az ország területét. A minisztérium még azt is kilátásba helyezte, hogy vádat emel Lady Hillary ellen, ha a Rolex nem kerül haza sebesen. Őladysége tehát takaros kutyaszorítóba került, egyik oldalról Új-Zéland, másik oldalról az Antiquorum szorongatja. Az árverező cég ugyanis kártérítést követel a hatalmas érdeklődést kiváltó tárgy visszavonásával okozott károkért....

És ha már belebocsátkoztunk a témába, ne hagyjuk szó nélkül a hétvége másik nagy genfi óra árverésének fejleményeit se: vessünk egy pillantást a Christie’s toplistájára.  Valójában egyetlen figyelemre méltó eseményről számolhatunk be (....mert, hogy néhány jobb Patek egymillió dollár körüli áron kelt el, nos, azért már senki sem kap a szivéhez). De azért 2,7 millió dollár, az már szép összeg egy karóráért (szintén Patek, naná).

Ám nagy sokk valószínűleg még ezzel sem érte a hozzáértőket: eredetileg 2 és fél millióra számítottak.... 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://toronyoralanccal.blog.hu/api/trackback/id/tr492464763

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása