Bár így első pillantásra nem kap a szívéhez az ember a látványtól – ez itt egy igen drága svájci mechanikus digitális óra. Így együtt. Méghozzá nem csak egy koncepció, egy őrült tudós agyszüleménye, egyszeri mintadarab, hanem egy sima technikai bravúr, ami hamarosan piacra is kerül.

Az Art du Temps-t technikailag egy téglalap alakú tábla, amelyen kis négyzetek mozognak ide-oda úgy, hogy a mögöttük levő, eltérő színű felületet helyenként láthatóvá téve igény szerint mutassák az időt. Az így kialakított vonalakból ugyanis összeáll a számjegyek képe, azokból pedig az idő. Egyébként a kis négyzetek „nyugalmi állapotban” ütemesen mozognak, másodpercenként egy-egy mozdulatot tesznek – ezáltal érzékeltetve a másodpercek pergését. Bár a nyugalmi állapotban való mozgás komplett hülyeségnek hangzik, valójában annyit jelent, hogy mozognak ugyan, tehát egy dinamikus felületet produkálnak, de nem mutatják az időt. Azt csak utasításra teszik. (Jobb, ha hagyjuk – aki még velünk van, az legyen szíves, nézze meg ezt a pár másodperces videót: http://vimeo.com/19131982 . Meg fogja érteni, hogy valójában nem is bonyolult a dolog.) Ahhoz hogy az időt is mutassa az „óra”, szólni kell neki –  a távirányító gomb nyomására éppen aktuális helyükre ugranak a kockák, de úgy olvasom, a szép szóra is hallgatnak, vagyis hanggal is irányíthatók. Jön az ukáz, és a kis négyszögek, mint valami futurisztikus balett táncosai, felveszik a megfelelő pozíciót, hogy az óra/perc leolvasható legyen... Nos, ez a mechanikus digitális óra – látszólag egy másik immanens ellentmondás.

Ennél sokkal világosabbak és egyértelműbbek az üzleti tudnivalók: a ketyerére megrendelést a hírek szerint márciustól vesznek fel, szállítani ősszel vagy télen szállítanak. Az ára 90 ezer svájci frank. Egyéb kérdés?

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://toronyoralanccal.blog.hu/api/trackback/id/tr222620066

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása