Félidő - 1:0

2012.03.23. 07:02

Ludovic Ballouard Half-Time

Ez az óra félidőt mutat (a szó mindenféle értelmében).

Vagy talán még annyit sem - gondolhatja a riadt szemlélő. Ám ha az ember kicsit jobban megvizsgálja a meglehetősen zavarosnak tűnő számlapot, be kell látnia, a dolog egyértelmű, (épp 10 óra 30 perc van), a ketyere mutatja az időt. Ez még nem lenne nagy truváj egy órától, de vannak, akiket szórakoztat, hogy csak rejtvényfejtéssel jutnak hozzá a pontos időhöz. Legyen. Az ötlet mindenesetre brilliáns: az órákat jelölő számok "derékban" ketté vannak vágva, és "elcsúsztatva", ezáltal nem adnak ki felismerhető számjegyeket. Kivéve azt az egyet - legfelül, 12 óránál, - amelyik az éppen aktuális időt mutatja. Így aztán ha az ember ránéz az órára, csak egyetlen számot tud kivenni ... és igen,  annyi óra van.  Aztán telik-múlik az idő, a két tárcsa a félbevágott számjegyekkel elmozdul egymáson, és máris egy másik szám bukkan elő, (ha minden jól megy, ennek esetünkben tizenegyesnek kell majd lennie), és a többi válik zavarossá. Nagymutatóra nincs is szükség, tiszta megtakarítás. Mivel szabad szemmel nem látható, hogy két egyszerű korong gondosan időzített forgása jelzi az idő múlását, a dolog igazi varázslatnak tűnik.

Így : https://www.youtube.com/watch?v=qJUn7e7fo-k

A Félidő egyébként nem meglepetés, kitalálója ugyanaz a Ludovic  Ballouard, aki jó két évvel ezelőtt a Fejjel lefelé órával lepte meg a világot.

Ludovic Ballouard Upside Down Watch


Ez is hasonló elven működik: a számok fejjel lefelé lógnak, kivétel az az egy, amelyik éppen az aktuális órát mutatja. Ezen itt épp 3 óra 58 perc van, vagyis hamarosan 4. Bizton számíthatunk tehát arra, hogy a hármas szám két percen belül hirtelen fejre áll majd, a négyes pedig talpra. A képes feléről nézve nem is tűnik nagyon bonyolultnak a dolog, csakhogy valójában egy egész kis "gépház" kell ahhoz, hogy a váltás (időben) megtörténhessen.

Ludovic Ballouard Upside Down Watch


A bejegyzés trackback címe:

https://toronyoralanccal.blog.hu/api/trackback/id/tr224330956

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mendelin 2012.05.14. 08:30:59

Elnézést kérek, de ezt nem egészen értem!
Ha az a számjegy van 'rendesen', amelyik az épp aktuális órát mutatja, akkor itt én a 2-est látom annak. Ha a nagymutató a perceket mutatja és fordítva, akkor 49 percet mutat. Ha a kismutató a másodpercet, és szintén fordítva mutatja, akkor 2 óra, 49 perc, 28 másodperc.
Szerintem persze.
süti beállítások módosítása