...avagy hogy tudhatjuk meg, hány óra van most a Föld összes időzónájában

 

A Vacheron Constantin vadiúj Patrimony World Timer-éről egyetlen pillantással megállapítható az idő a világ minden időzónájában. És nemcsak úgy nagyjából: az Egyezményes Koordinált Világidő (UTC) rendszerének megfelelően még a töredékórákat is számon tartja!  

(Azoknak, akik most esetleg kérdően felvonták a szemöldöküket, íme az eligazítás a Wikipédiából: „Az egyezményes koordinált világidő ... az a hivatkozási időzóna, amelyhez a Föld többi időzónáját viszonyítjuk. Ez a greenwichi középidő utódja és néha még mindkét jelölést használják, bár a két fogalom nem azonos. Az UTC használata ajánlott, a GMT mint fogalom elavultnak tekinthető....Az időzónák ideje az UTC-től többnyire egész órával különbözik, de vannak fél- és negyedórás eltérésű időzónák is. A másodperc számértéke mindenütt azonos.” Ha valakinek netán még fenn maradt volna a szemöldöke, összefoglalom: ez az óra még a félórás/negyedórás zónákat is képes kezelni. Példa: mivel Venezuela 2007-ben átállt a teljes órásról a félórás zónára, Caracas-ban az idő mindig GMT – 4:30....)

Vagyis ennél pontosabb World Timer karórája embernek - a tudomány jelenlegi állása szerint – nem nagyon lehet. És bár első pillantásra elég bonyolultnak tűnik a dolog, valójában nem nagy kunszt kezelni. Beállítás kérdése. Kiválasztjuk a referenciavárost, és a korona segítségével odaillesztjük a hat óránál látható kis fekete háromszöggel szembe. A helyi időt így vagy mutatóról, vagy a 24 órás osztatú tárcsáról olvashatjuk le. A fekete betűs városok a teljes órás időzónában, a pirosak a fél vagy negyedórás zónában vannak. Középen a kék színek árnyalatai jelzik a térképen a különböző napszakokat a földgömb különböző területein. A fotón látható óra referencia zónája például Genf. Ott most úgy nézem, éppen 10 óra 10 perc van (délelőtt). Kérdés: hány óra van, mondjuk Kingstonban? És Teheránban?

Jó szórakozást...:)

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://toronyoralanccal.blog.hu/api/trackback/id/tr342599367

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása